Kiszűrhetjük az adalékot?

A válasz? Röviden: nem. Hosszabban: NEM.

 

A modern olajokban az adalékanyagok kémiai kötésben vannak jelen oldott állapotba, szubmikron méretben. Mint a kávéban a cukor. Így mondhatjuk immunisak a szűrésre.

A kész olajhoz adalékokat, adalék anyag csomagokat adnak, hogy megakadályozzák a habzást vagy a viszkozitást stabilizálják. A legtöbb adalék olyan vegyi anyag, amely az olajban oldódik, és a gyártási folyamat során immunissá válik a szűréssel szemben. Azonban többféle adalékanyag is befolyásolhatja a szűrést. Sőt, nem minden kenőanyagot készítenek egyformán. A különböző gyártók eltérő recepteket és keverési eljárásokat alkalmazhatnak ugyanahhoz a kenőanyagtípushoz. Az adalékanyagok mennyisége és típusa közötti eltérések miatt nem lehet minden kenőanyagtípusra szabványos szűrési követelményt bevezetni.

A legtöbb adalék oldódik az olajban, és általában fél mikronnál kisebb méretűek. Egyes esetekben összetapadhatnak szennyező anyaggal, különösen vízzel. A poláris adalékok mint például a kopásgátló, korrózió gátló vagy az extrém nagynyomású adalék, felületre csatlakozva fejtik ki hatásukat. Nem tudnak különbséget tenni, hogy ez a géphez tartozó alkatrész fém felülete, a gépben keringő fém szennyeződés vagy víz molekula. Ha az utóbbiakhoz kapcsolódik az adalék, úgy valóban kiszűrhető a rendszerből. Ám ezek az adalékok már egyébként se fejtették vagy fejtették volna ki bármilyen pozitív hatásukat rendszerünkben, hisz már hozzákapcsolódtak egy szennyező anyaghoz. Emiatt terjedhetett el az a tévhit, hogy kiszűrhetőek az adalékok.

A viszkozitási index (VI) javító szerek hosszú láncú polimer molekulák, amelyeket leggyakrabban több viszkozitású olajokban, például motor- és sebességváltó-olajokban, valamint egyes hajtómű- és hidraulikaolajokban használnak. Céljuk, hogy csökkentsék a viszkozitás csökkenésének mértékét magas hőmérsékleten. A legtöbb esetben oldott állapotban vannak jelen az olajban, és nem jelentenek célpontot a szűrő számára. Egyes esetekben ez az adalékanyag mégis szűréssel eltávolítható, például  ha az olaj hideg vagy hosszú ideig tétlen volt. Ezeken az olajokon viszont már szemmel is látható a “törés” és a “szétesés”. Emiatt is ragaszkodunk ahhoz, hogy üzemmeleg gépet a legjobb szűrni. Ha erre nincs mód, akkor a gépeinken lévő olajmelegítőkkel kezeljük elő az olajat.

Összességében elmondható, hogy 150-es viszkozitásig semmilyen kárt nem teszünk az olaj adalékolásában 3 vagy akár 1 mikronos szűréssel, ha betartjuk a szűréstechnológiai lépéseket. 1 mikron finomságú szűrés alatt már előfordulhat, hogy a nem oldódó vagy szuszpendált kopásgátló adalékokat eltávolíthatjuk mint például a kén vagy foszfor. Ám igen ritka az, hogy 1 mikronnal vagy annál finomabb szűrővel dolgozzunk. Hidraulika olajok esetében a Tripler R “M” szériás betétjét javasoljuk, ami 3 mikronos szűrési finomságával könnyedén tudja teljesíteni a NAS 6-os tisztasági osztályt, amely megfelel minden proporcionális technológiával szerelt hidraulika rendszer igényének.

Hidraulika rendszerek tisztasági igényéről további információ ITT